Opplev Labyrinten – En lysfest!

En felleshappening i anledning Mikkelsmess. Med perkusjonist Maria Bovin Labbé og stedsspesifikke lysinstallasjoner av billedkunstner Marius Wahl Gran. Kort introduksjon ved Lilleberta Sandved. Produsent/Kurator: Tinken Laurantzon. Med støtte fra Oslo kommune

En happening i overgangen mellom lys og mørke, i Vigelandsanlegget, for Oslos befolkning i allmennhet, folk som har sin daglige gange gjennom parken, deltagere i Steineruka og turister. Hendelsen består av en felles publikumsvandring i skumringen, gjennom den 3 km lange labyrinten rundt fontenen, ledsaget av perkusjonisten Maria Bovin Labbé. Etterfulgt av en lysfest bestående av stedsspesifikke lysinstallasjoner laget av Marius Wahl Gran og hans team.

Vi ønsker gjennom denne happeningen (hendelsen) bidra til økt liv og aktivitet i byen. Å legge til rette for sosialt, inkluderende samvær i overgangen mellom lys og mørke, varme og kulde, fødsel og død.

Hvis deltagerne i denne hendelsen går i rekke etter hverandre, vil de danne en lang, buktende slange, bli som ett levende vesen. Hvis de deler seg i grupper og går med noen minutters mellomrom, vil de oppdage, - som i livet, at mennesker vi trodde vi hadde gått fra, møter oss igjen.

Ta på gode sko og vær med på noe svært få har gjort før! Opplev labyrinten –bli en del av verket! 

Bakgrunn

Fontenen i Vigelandsanlegget er bygd opp rundt livskreftenes urbilder; vann, tre og menneskelivet fra fødsel til død i relieffene rundt. Gustav Vigeland arbeidet med utformingen av sin skulpturpark over en 20-årsperiode, og på et tidspunkt fant han ut at han ville plassere en labyrint i tilknytning til fontenen. 

Labyrinter har alltid vært knyttet til temaet livskrefter. Vigeland satte seg grundig inn i hvordan gamle labyrinter var bygd opp, før han tegnet sin egen. Denne går ikke som de tradisjonelle labyrintene inn mot et sentrum, men om et sentrum – som er fontenen, og deretter ut på den andre siden. Det er ytterst få av alle menneskene som jevnlig strømmer gjennom parken, som er klar over at denne labyrinten ligger der, og hvordan gangveien kommer til syne mellom den svarte og hvite steinsettingen på plassen hvor fontenen står. 

Lilleberta Sandved har skrevet boken Vigelandsparken – en esoterisk guide. I forbindelse med happeningen vil hun gi en introduksjon til temaet og fortelle om Labyrinten. 

Boken: Vigelandsparken – en esoterisk guide / The Vigeland park – an esoteric guide. Vigelandsanlegget er Oslos største turistattraksjon og verdens største samling skulpturer av en kunstner. Parken viser menneskelivet i all sin mangfoldighet, og det har vært gjort forsøk på en tolking av de ulike enkeltelementene som broen og monolitten. Boken gir en ny og helhetlig forståelse av skulpturene i parken og forbindelsene mellom disse. Lilleberta Sandved viser hvordan parken kan leses som et åpent tempel for vår tid, der mysteriene rundt liv og død åpenbares for den som kan lese skulpturenes språk. Kjøp boken på Tanum.no

Perkusjonist Maria Bovin Labbé vil med sin perkusjon akkompagnere deltagernes vandring gjennom labyrinten. Hun har bred bakgrunn fra ulike genre, fra studier i klassisk slagverk, medvirking i danseforestillinger som ” bevegelig” slagverker , i band som ” trommis”, samt studier i teknikker fra Midtøsten. Hun står med en fot i øst og en i vest. Dette skaper et ”sound” som er annerledes og nyskapende. Kraften ligger i det lette, dynamiske og dansende.

Billedkunstner Marius Wahl Gran er med i en gruppe som i mange år har utført lysfester på ulike steder i Stockholms län. Et slikt sted er Hagaparken i Brunnsviken utenfor bykjernen av Stockholm (last ned PDF-fil). Et annet er Kulturcentrums park i Ytterjärna, en naturpark i tilknytning til Östersjön, et evenement som har funnet sted første advent i mer enn 20 år. Omtale i Länstidningen og Östra Sörmlands Posten.

Happeningen foregår 29. september. I katolsk tid var dette dagen for Mikkelsmess også kjent som Mikaeli, (St) Mikaelsfest og buferdsdagen, dvs den dagen flyttet folk og dyr ned fra fjellet tilbake til gården og bygda. I følge eldre luthersk tradisjon skulle denne dagen feires som en høsttakkefest. Overgangen september - oktober er også en tid der man kan oppleve å trenge mot og utholdenhet for å møte vinteren. Når lyset svinner og dagene blir kortere. St Mikael var i gammel tid urbildet for den uforferdede kampviljen og den store utholdenheten som må til for å bekjempe mørket (dragekreftene). Hans attributt er vekten som viser hans tilknytning til slik overganger. Å lage en slik sosial felles happening i Vigelandsanlegget akkurat denne dagen – er en symbolsk handling og gir mulighet for å hente frem ”sitt indre lys”.

Kontaktinformasjon

Telefon: 95153844
E-post: t.laurantzon@remove-this.gmail.remove-this.com

 

Arrangør: Steineruka ved Tinken Laurantzon, med støtte fra Oslo Kommune.

 

 

Kommende arrangementer

Hvordan opplever du virkeligheten? Fremleggelse av en forskning av og om ungdom (på engelsk)

Hva er det som lever i deg, og hvordan vil verden se ut i 2030

hvis det som lever i deg blir en realitet?

Hva vil du gjøre for å få dette til å skje?

 

 

Les mer

Organisk arkitektur inspirert av Rudolf Steiner

Hvordan kan antroposofi inspirere samtids- og fremtidsarkitekturen i det offentlige rom?

Les mer

Reinkarnasjon og karma – en god forklaring?

Har du levd før? Stadig flere mennesker interesserer seg for dette spørsmålet og søker innsikt. Vi inviterer til foredrag og samtale om reinkarnasjon og karma.

Les mer