«Rudolf Steiner - Liv og tanker»

En oversettelse av Gary Lachmans kritikerroste Steiner-biografi foreligger på Flux Forlag. Lachman er for noen kanskje bedre kjent fra rockegruppen Blondie på 1970-tallet. Les fyldig omtale av boken her!

«Rudolf Steiner var blant 1900-tallets mest innflytelsesrike personer», heter det i forlagets presentasjon: «Boken Rudolf Steiner - Liv og tanker viser en langt mer mangfoldig person enn den mange kun kjenner som Steinerskolens far. Steiner var et sant renessansemenneske. Han revolusjonerte omsorgen for funksjonshemmede, skapte biodynamisk jordbruk, og ble brukt som rådgiver på en rekke felt. Som redaktør for dikteren Goethes vitenskapelige skrifter, ble Steiner en offentlig person. Den avdøde Goethe var en alliert i kampen mot tidens materialisme. Steiner ville nærme seg den åndelige verden vitenskapelig. Han mente at det vi ser i den ytre verden, er gjennomboret av vår egen bevissthet. Det vi kaller materien, er våre ideer om materien. Vanligvis stirrer vi tomt ut på verden og aksepterer pokerfjeset den ser tilbake på oss med. Dermed trekker vi den feilslutning at bevisstheten er passiv. Vi anser oss selv som passive nesten-automater, og naturen som dødt materiale vi kan misbruke. Pedagogen Steiner ville skape et alternativ til skolen som forkrøplet menneskets åndelige vekst gjennom livløs, abstrakt tenkning. En statlig skole skaper individer som er nyttige for staten, mente han. I dag er Waldorf-Steinerskolen verdens største uavhengige, ikke-religiøse utdanningsbevegelse.»

Gary Lachman (f. 1955) startet rockegruppen Blondie på 1970-tallet, under navnet Gary Valentine. Han har universitetsutdanning i filosofi, og har siden 2000-tallet utgitt flere bøker om Vestens okkulte tradisjon. Lachman er amerikaner, men bor nå i London og skriver regelmessig for bl.a. The Guardian.

Boken er oversatt av Inger-Johanne Sæterdal.

Rudolf Steiner - Liv og tanker er forøvrig den tredje bokutgivelsen i Norge som bærer Eco-Libris merket. Eco-Libris er et grønt initiativ som gjør det mulig for forlag å gjøre noe fornuftig og overkommelig som påvirker vår fremtid: å plante trær for de bøker vi selger eller et antall trær for hvert opplag vi trykker.

 

> Omtale av «Rudolf Steiner - Liv og tanker» (Sissel Jenseth)

 

Tilbake